Today's full programme, more choices & comment

Using a smartphone? Our sister app iFringe is a much easier way to find shows on the move. You can try it without downloading anything and, of course, it's free. Tap here to begin.

12:30pm to 1:15pm
De ondergang van het angstdiertje Sjoerd Meijer

Featuring the winner of the Dioraphte Amsterdam Fringe Award 2013.

In het humoristische en bloedserieuze eenmans-spektakelstuk zonder rekwisieten en speciale effecten De ondergang van het angstdiertje probeert Sjoerd Meijer, balancerend op een associatief spoor van griezel- en andere horrorverhalen, voor eens en altijd af te rekenen met die afschuwelijke demon die ons allen, of tenminste de bangeriken onder ons, zo vaak in zijn ijzeren greep houdt en die onder vrienden en intimi ook wel bekend staat als het angstdiertje.

Met een vlag en een absurd groot en scherp soort zwaard in zijn handen trekt hij (als het ware, natuurlijk) door de vijandelijke linies, op zoek naar de geheime bunker waar dat verschrikkelijk angstaanjagende angstdiertje zich, vast en zeker omringd door allerlei van de aller-akeligste boobytraps en dergelijke, schuilhoudt. Een man met een missie dus, en ook nog eens een missie die in ons aller belang is of zou kunnen zijn!

Sjoerd Meijer won met zijn voorstelling 'De bevrijding van boos mannetje ' de Dioraphte Amsterdam Fringe Award 2013 gewonnen. In juli 2013 speelde hij de Engelse versie -Liberation of an Angry little man - op het National Arts Festival in Grahamstown Zuid-Afrika. Eind augustus 2014 is de voorstelling te zien op Stockholm Fringe .

3:00pm to 10:00pm
Hub Noord Hub Noord

4:00pm to 4:25pm
DETOX De Wolven

Drie vrouwen ontmoeten elkaar in de wachtkamer van een tantratherapeut. Alledrie hebben ze zo hun eigen redenen om de westerse kijk op het leven eventjes achter zich te laten en op zoek te gaan naar hun 'spirituele ik'. Ze weten weinig van elkaars geschiedenis, maar genoeg om er een oordeel over te vellen.

Wat kies je om te zien bij iemand? Is het wel mogelijk om in het grauwe Nederland met zijn negentotvijf-banen te allen tijde open minded en volgens de boeddhistische leer te leven?

In deze tijd waar alles sneller, beter en meer moet, is het ook hip en aantrekkelijk om weer terug bij jezelf te komen en spiritueel bezig te zijn. Opeens verschijnen vrouwen op kantoor met een stip tussen hun wenkbrauwen, zeggen wijnafspraakjes af omdat ze liever naar de Bikram Yoga gaan en ontbijten met groene smoothies vol boerenkool en bleekselderij.

De Wolven vraagt zich af: wat zit daar achter? Welke vrouwen komen er tevoorschijn als je die korst van spiritualiteit weg peutert?

4:30pm to 4:55pm
The White Diner: 'Vet' & 'Chefs huis' Laura Branderhorst en Willemijn Kressenhof

Twintig schrijnende personages staan op het menu van deze speciaal ontworpen Amerikaanse mini-diner.

Ontdek de wereld van Raymond Carver, waar niets is wat het lijkt. Stap in en laat je verrassen door korte, gespeelde verhalen vol witbrood en absurditeit waarin je keer op keer kennis maakt met de gewone mens, de antiheld, en zijn worsteling met de onvoorspelbaarheid van het leven.

In The White Diner kun je aan de tweepersoonsbar gewoon een kop koffie bestellen, maar ook de achterdeur nemen, want daar ligt nog een hele wereld verborgen. Voor wie na het zien van de mini-voorstellingen nog geen genoeg van ons heeft, is er een roulerend dagmenu met onder andere gastoptredens, een linedance-les, een wedstrijdje donutsoppen en noem maar op. Oftewel: Nothing's finer than being in our diner!

5:00pm to 5:50pm
Kompas Collin Edson

Is Stuart laf of heeft hij lef? Stuart staat op een kruispunt in zijn leven. Hij staat aan een balie op een druk kruispunt midden op Schiphol en stelt zich de vraag: “Do you know where you are going?”

Mensenmassa's trekken aan hem voorbij: een stil meisje zonder speelgoed, een stoere zwarte man die durft lief te hebben, een jochie met een grote wens. En de carnaval vierende Marelva.

Thuis komen of verstoten worden. De weg kwijt zijn? Welke keuzes maakt Stuart in zijn leven. Kan hij houden van wie hij houden wil? Komt het ooit goed met zijn eiland Curaçao? Werkt zijn kompas? Werkt jouw kompas?

Deze cabaretvoorstelling is het professioneel debuut van de Curaçaose performer Collin Edson.

5:00pm to 11:00pm
Het rariteitenkabinet der (on)gelukkigen TG Troubamour

Twee professoren trekken door het land en bieden u de unieke mogelijkheid om een kijkje te nemen in hun verhalenmuseum. Een rariteitenkabinet dat een ode brengt aan de kleine geschiedenis. De professoren konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en vonden bij wildvreemden, aardige buurtjes, knappe familieleden en allerhande beroemde mensen voorwerpen met verhalen.

Een eenmansvoorstelling van 15 minuten in een caravan waarbij je het spannende, hartstochtelijke, waar gebeurde of heldhaftige verhaal te horen krijgt bij een zelf gekozen voorwerp. Heb je nog verborgen schatten in je broekzak of in het voorvakje van je tas? Je mag een voorwerp met verhaal bij de professoren inleveren en het zal worden opgenomen in het museum! Doorlopende voorstelling, geschikt voor alle leeftijden.

Voor deze voorstelling hanteert TG Troubamour het 'Pay what you want'-systeem.

5:00pm to 5:25pm
The White Diner: 'Waar we over praten' & 'Zoeker' Laura Branderhorst en Willemijn Kressenhof

5:30pm to 6:10pm
Campin' Dwayne Toemere en Kasper Scholten

’We're all born naked and the rest is drag’ – RuPaul

Camp is een krachtige vorm om de aandacht te trekken. Dwayne en Kasper gebruiken het om de aandacht te richten op een probleem. Op het onbegrip en de schandalige grofheid die de LGBT-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender) tegenkomt in hun strijd om geaccepteerd te worden. Niet alleen in Rusland, Oeganda, maar zelfs nog in Nederland.

Met de aanstekelijkheid van camp strijden we tegen intolerantie en tegen de discriminatie van iedereen die anders is.

Join the battle, and let’s go Campin’!

6:00pm to 6:40pm
Deinen onder hoge bomen Kyra Bououargane

Deinen onder hoge bomen is een bundeling van elementen waar Kyra Bououargane van kleins af aan door geraakt werd: haar nooit verdwenen fascinatie voor het bos, Nederlandstalige verhalen en theatrale liedjes.

In deze theatrale muziekvoorstelling stapt het publiek binnen in de gehavende fantasiewereld van een jonge vrouw die terugdenkt aan haar jeugd. Een wereld die zich afspeelt op plekken van vroeger, waar je als kind de dagen niet hoefde te tellen. Het bos, waar de dieren een gezicht hebben, waar hoge bomen een dak vormen en waar je knieën altijd zwart zien van de aarde. Maar ook de zee, waar de golven eruit zien als de witte lakens van je moeder en waar de wind je hoofd soms leeg, maar soms ook vol blaast.

Een plek waar Kyra wil zijn. Beelden die zij zich zolang ze al kan herinneren een – misschien ietwat krakkemikkige – oplossing waren voor het vervreemdende gevoel van alleen zijn. Het verlangen om gezien, maar tegelijkertijd ook om met rust gelaten te worden.

6:00pm to 7:15pm
De Bloem van de Natie brengt u in vervoering De Bloem van de Natie

In onze moderne samenleving moet alles ergens toe dienen. De feiten regeren, de rede triomfeert. De Bloem van de Natie komt tegen die kille efficiëntie in opstand, breekt in De Bloem van de Natie brengt u in vervoering een lans voor zin, fantasie, emotie en inspiratie.

Vijf mannen, wars van de sleur van alle dag, komen samen. Ze hebben het gehad met de feiten, het afgepaste, de regels. Zij geloven in de romantiek. Hun helden zijn Richard Wagner, Lord Byron, Jim Morrison, Kurt Cobain. De mannen dromen van een groots en meeslepend leven. Het is de basis voor hun vriendschap.

Vanavond brengen ze u, het publiek, in vervoering. Ze geven een alternatief. Samen maken ze een gesamtkunstwerk dat het opneemt voor de romantiek. Ze pleiten: verbeelding boven ratio. De verwachtingen zijn enorm hoog gespannen. Misschien iets te hoog.

6:00pm to 6:30pm
Mick Jagger is my nightmare Marius Mensink

4 stars We each have our private nightmare – but actor Marius Mensink’s seems more left-field than most. In this 30-minute show, already a cult hit from last year’s Amsterdam Fringe, we’re invited to watch him confront his improbable inner demon. Before our eyes, and over the full space of half an hour, Mensink gradually, inexorably, and apparently painfully turns into… Rolling Stones front-man Mick Jagger. Read the full review.

This is without a doubt one of the shows you simply must visit this Fringe!

In the fantastic underground setting of Club Up, we present the winner of the ‘Fringe Silver Award’ 2013: Mick Jagger is my nightmare!

The moves of Jagger are striking, to say the least. His arms spread wide, fingers stretched, elastic hips, pounding feet and rubber lips: Jagger’s dance style is undeniably iconic.

In Mick Jagger is my nightmare, we witness how legendary rock musician and frontman of The Rolling Stones tries to take possession of theatrical performer Marius Mensink’s body. In this exhausting battle they fight for their existence, for the stage and for the audience.

An exorcistic battle between body and mind.

6:00pm to 6:25pm
The White Diner: 'Vet' & 'Chefs huis' Laura Branderhorst en Willemijn Kressenhof

Twintig schrijnende personages staan op het menu van deze speciaal ontworpen Amerikaanse mini-diner.

Ontdek de wereld van Raymond Carver, waar niets is wat het lijkt. Stap in en laat je verrassen door korte, gespeelde verhalen vol witbrood en absurditeit waarin je keer op keer kennis maakt met de gewone mens, de antiheld, en zijn worsteling met de onvoorspelbaarheid van het leven.

In The White Diner kun je aan de tweepersoonsbar gewoon een kop koffie bestellen, maar ook de achterdeur nemen, want daar ligt nog een hele wereld verborgen. Voor wie na het zien van de mini-voorstellingen nog geen genoeg van ons heeft, is er een roulerend dagmenu met onder andere gastoptredens, een linedance-les, een wedstrijdje donutsoppen en noem maar op. Oftewel: Nothing's finer than being in our diner!

6:00pm to 7:00pm
Lustopwekkende geluiden Amsterdam Fringe Festival

6:30pm to 6:55pm
DETOX De Wolven

Drie vrouwen ontmoeten elkaar in de wachtkamer van een tantratherapeut. Alledrie hebben ze zo hun eigen redenen om de westerse kijk op het leven eventjes achter zich te laten en op zoek te gaan naar hun 'spirituele ik'. Ze weten weinig van elkaars geschiedenis, maar genoeg om er een oordeel over te vellen.

Wat kies je om te zien bij iemand? Is het wel mogelijk om in het grauwe Nederland met zijn negentotvijf-banen te allen tijde open minded en volgens de boeddhistische leer te leven?

In deze tijd waar alles sneller, beter en meer moet, is het ook hip en aantrekkelijk om weer terug bij jezelf te komen en spiritueel bezig te zijn. Opeens verschijnen vrouwen op kantoor met een stip tussen hun wenkbrauwen, zeggen wijnafspraakjes af omdat ze liever naar de Bikram Yoga gaan en ontbijten met groene smoothies vol boerenkool en bleekselderij.

De Wolven vraagt zich af: wat zit daar achter? Welke vrouwen komen er tevoorschijn als je die korst van spiritualiteit weg peutert?

6:30pm to 7:20pm
Kikkers Paradepaarden

Twee jonge vrouwen in de bloei van hun leven, gevangen in een wereld vol verwachtingen die ze van jongs af aan hebben gekoesterd. Van prinsen op witte paarden tot relatiebemiddeling.

Kikkers is een stuk over teleurstelling, tekortkomingen, behoefte en moed en de grote vraag: Wat hebben we verkeerd gedaan? Een klein stuk over grote waarheden. Over de lichtheid van dingen die zo zwaar kunnen voelen. Over de zwaarte van zaken die we niet willen weten. Schrijnend waar het raakt, maar vermakelijk en herkenbaar. Een maatschappelijk sprookje met een open eind en prinsessenjurken. Een samenspel van dialoog, monoloog, muziek en zang.

6:30pm to 6:55pm
The White Diner: 'Waar we over praten' & 'Zoeker' Laura Branderhorst en Willemijn Kressenhof

7:00pm to 7:45pm
Metmijgaathetgoed Tarikh&Ziarah

Tarikh is vol van zichzelf… hij is succesvol en vindt zichzelf ongelofelijk hot. Zijn zus Ziarah zit in een moeilijke fase van haar leven en heeft liefde en aandacht nodig. Maar heeft hij daar wel tijd voor? Wat hebben zij voor elkaar over, in het dagelijkse leven… en bij het maken van deze voorstelling?

De huidige generatie twintigers staat bekend om haar zelfbewustzijn, ondernemingslust en vlotte babbel. Handige eigenschappen voor een succesvol leven. Maar hoe bevredigend is dat snelle leven eigenlijk? Tarikh en Ziarah Janssen stellen deze vraag centraal in een uitdagende samenwerking. Lukt het Tarikh om zijn leven en zijn omgeving te delen met zijn zus? Is er in zijn leven van opportunisme en zelfverheerlijking nog ruimte voor zorgzaamheid en aandacht voor de ander. Of is de verandering te groot en vraagt Ziarah misschien te veel van Tarikh?

7:00pm to 7:30pm
Pand7090 7090

4 stars As I bobbed across the IJ, en route to the Fringe’s satellite Hub Noord, I had almost no idea what to expect from Pand7090. The programme entry’s inscrutable at best, and the faintly professorial gentleman who greets you at the door claims the title is too hard to translate into English. But actually, I think bemused ignorance is the best way to approach this joyfully barmy show – so if you’ll forgive me, I’ll skimp on the detail here, the better to save the surprise. Read the full review.

Pand 7090 is ‘organised fun’. It is a musical raree-show, where the public can take a look inside and around the box. The magic in front of the show and the surprises behind are combined in the ultimate pop-up setting, where experience can be discovered at a bargain.

Pand 7090: A musical raree-show where experience can be discovered at a bargain.

7:00pm to 8:00pm
OCTOBER IN THE CHAIR and other Fragile Things OLD SOUND ROOM

3 stars This elegant and accomplished adaptation tackles three short stories by English author Neil Gaiman; or four short stories, if you count the intriguing monologue they read you as you file in. Each tale is drawn from Gaimain’s collection Fragile Things, but they’re recast to use the titular October In The Chair as a framing device – a simple transformation which works remarkably well. Clustered round a campfire in a suitably autumnal wood, the months of the year take turns to entertain each other with far-fetched yarns; one of them is chosen to preside over proceedings, and this month it’s October in the chair. Read the full review.

In the event that you should find yourself in a fairytale, remember: Never ignore the advice of the talking raven... Don’t literally give your heart as a valentine... The Phoenix is the best last meal you’ll ever eat... And little boys always like adventure; especially the dead ones.

Join New York City's OLD SOUND ROOM for OCTOBER IN THE CHAIR and OTHER FRAGILE THINGS, 60 magical minutes of shadowy worlds, unlikely happenings, and absurdist humor, based on the stories of New York Times best-selling author, Neil Gaiman.

Last year OLD SOUND ROOM performed Machine Makes Man at the Amsterdam Fringe Festival and won the Best international performance award. They have traveled the show and recently played at Grahamstown National Arts Festival (World Fringe Alliance member) in South Africa and received rave reviews there too.

7:00pm to 7:30pm
Meisjes poepen niet Desiree van Haaren

Desiree van Haaren neemt het publiek mee het wc-hokje in.

Meisjes poepen niet neemt op beeldende wijze de schijnbare schoonheid van de vrouw onder de loep. Welke beperkingen worden vrouwen opgelegd en wat is daarbij de rol van de media? En moeten we die grenzen opzoeken of zijn ze er met een reden?

Een korte theatervoorstelling voor een klein publiek op een wel heel bijzondere locatie. Van Haaren weet op de vierkante meter rake en herkenbare beelden te creëren. Met verschillende personages, weinig tekst en veel mimiek neemt ze halverwege de realiteit onverwachte zijsporen naar fantasiewerelden. Met als algemeen thema de wc en zijn metaforische kracht als ‘uitlaatklep’.

7:00pm to 8:00pm
Notes on Hopper Judith Scholte

Music, spoken word and video inspired by the paintings of American painter Edward Hopper. Notes on Hopper tells the story behind the paintings, based on the diaries of his wife and fellow artist, Josephine Nivison. A penetrating portrait of a female artist's struggle in her marriage to a great artist.

Touched by the atmosphere of melancholy and timelessness in Hopper’s work Judith Scholte wrote twelve texts on the cutting edge of lyric and poem. Put to music by composer Paul M. van Brugge. The lyrics deal with love, loss and longing. With the quest to rise above our human limitations. Blending flawlessy into the story of the turbulent marriage of the Hoppers as seen through Josephine’s eyes.

7:30pm to 7:55pm
The White Diner: 'Vet' & 'Chefs huis' Laura Branderhorst en Willemijn Kressenhof

Twintig schrijnende personages staan op het menu van deze speciaal ontworpen Amerikaanse mini-diner.

Ontdek de wereld van Raymond Carver, waar niets is wat het lijkt. Stap in en laat je verrassen door korte, gespeelde verhalen vol witbrood en absurditeit waarin je keer op keer kennis maakt met de gewone mens, de antiheld, en zijn worsteling met de onvoorspelbaarheid van het leven.

In The White Diner kun je aan de tweepersoonsbar gewoon een kop koffie bestellen, maar ook de achterdeur nemen, want daar ligt nog een hele wereld verborgen. Voor wie na het zien van de mini-voorstellingen nog geen genoeg van ons heeft, is er een roulerend dagmenu met onder andere gastoptredens, een linedance-les, een wedstrijdje donutsoppen en noem maar op. Oftewel: Nothing's finer than being in our diner!

7:30pm to 7:55pm
Manifest tegen de Liefde Sex, Drugs & Opera

Seks, Drugs & Opera bestaat uit de sopranen Saskia Voorbach en Frederike Palmen en gitarist Ward Reijmerink. Met hun rauwe operatheater laten zij zien dat opera van alle tijden is en zelfs op een festival kan boeien. Met hun Manifest tegen de liefde wonnen zij de publieksprijs van het Utrechtse Café Theater Festival.

Voorbach en Palmen zijn woedende vrouwen die spugen op de liefde. In korte operaduetten worden drie manieren van liefhebben aan het publiek voorgesteld, op een manier die iedereen kan begrijpen. Opera hoeft niet met een stalen gezicht, een hand aan de vleugel en met het stilzwijgende publiek op veilige afstand.

Opera mag (volgens deze drie: móet!) tùssen de mensen zijn: uitdagend en direct. Er wordt problematiek behandeld waarin iedereen zich herkent en iedereen kan dan ook meeleven. Er mag gerookt, gedronken en gedanst worden. Zo is het ooit ontstaan, zo werden Mozart's opera's oorspronkelijk uitgevoerd en dat willen Frederike en Saskia terughalen. Opera is van iedereen.

Seks, Drugs & Opera zingt kippenvelveroorzakende operaduetten die elk publiek weten te beroeren. Ben je net gedumpt door je vriendje, dan kun je hier lekker zwelgen in je liefdesverdriet. Reserveren hoeft niet, maar zorg wel dat je er op tijd bij bent, want de dames trekken overal volle zalen!

8:00pm to 8:25pm
The White Diner: 'Waar we over praten' & 'Zoeker' Laura Branderhorst en Willemijn Kressenhof

8:00pm to 8:45pm
De ver van mijn bed show Rosalie Canté

"Gezegend zijn de vergeetachtigen, want zij herinneren zich hun blunders niet", zei Nietzsche. De ver van mijn bed show is opgebouwd uit donkere verhalen en liedjes uit het dagelijks leven, vol blauwe humor en begeleid door een melancholische soundscape van vier jazzmuzikanten.

“Wat herpes genita-lis/ voor de mensheid/ dat ben jij voor mij/ je raakt het nooit echt kwijt” zingt het meisje op het toneel. Ze voert het publiek mee langs haar herinneringen: de deal die ze met haar vader sloot, haar moordneigingen, afschuwelijke Valentijnscadeaus, die ene nacht in de cel en van de vos die ze maar niet kan vergeten. Persoonlijke herinneringen maken je tot wie je bent, ook al zou je dat zelf liever anders zien.

De ver van mijn bed show is een voorstelling over zaken die in je geheugen gegrift staan en liever ver van je bed had gehouden, maar die altijd naast je nachtkastje zullen staan loeren, terwijl jij onbezonnen probeert te slapen. In deze show krijgt het meisje echter de kans om sommige herinneringen te deleten. Voordat ze dit uit gaat voeren vertelt ze het publiek haar verhalen.

8:00pm to 8:40pm
The Shape Machinery

3 stars Fringe festivals are all about trying something new, and I’ve come to realise that the Amsterdam Fringe embraces that concept more than most. So I was excited about my first foray into the world of “live art” – which in this case saw a vast charcoal sketch improvised from scratch, in response to a thumping soundtrack that’s also created live on-stage. Read the full review.

Welkom in de intrigerende, muzikale, live-kunst wereld van Machinery.

Machinery is Arnold Kooij en Levi van Huygevoort. Het duo vertoont een nieuw, dynamisch cross-over genre van live-kunst en muziek in een vlot en bovenal stijlvol artistiek jasje. Levi creëert op een pakkende en ambidextreuze wijze kunst – live onstage – terwijl Arnold de modern eclectische muziek bespeelt met zijn uiteenlopende instrumentarium.

Tijdens de show spelen Arnold en Levi songs afkomstig van hun debuutalbum The Shape, aangevuld met geïmproviseerde stukken. Het tijdens de show ontstane kunstwerk past binnen een thema, maar is elke show weer helemaal anders.

Machinery werd in 2012 opgericht na twee jamsessies. Arnold en Levi gaven hun eerste shows tijdens een tournee in Duitsland. Daarna volgden optredens in Nederland en België. Vanuit de muzikaal incidentele improvisatiethema's die Arnold ontwierp rondom Levi’s intuïtieve, live-kunst performances ontstonden volledige songs. Deze zijn vastgelegd op hun “live art” muziekalbum. Dit debuutalbum, genaamd The Shape, verschijnt via het Rotterdamse Laterax Recordings. De release vindt plaats tijdens het Amsterdam Fringe Festival.

Een bijzondere happening én een primeur, die de zintuigen zal prikkelen. Dit mag je niet missen, wees erbij!

8:00pm to 11:00pm
Crystal Palace Kijkgaat

Corridors, that move and turn without direction. Doors, that are swallowed into walls. You are on the edge of light. Do not move: I can not see what surrounds you...

The theatrical installation Crystal Palace is a combination between fine art, theatre and a miniature world. During the performance you find yourself in the borderland between entanglement and embracement; being too far or too close; with too many people or tremendously alone.

Objects made by hand are brought to life and address the human necessity to on the one hand feel desire and on the other hand feel the urge to flight.

8:05pm to 8:55pm
De zwarte engel Marcella Wisbrun

De zwarte engel. Over voetbal en theater door een Nederlands Braziliaanse.

“Grappig land, dit. Nergens anders zult u zoveel glimlachen zien. Zoveel glimlachen en zo veel bedriegen.”

Met het WK in Brazilië vers in ons geheugen zal Wisbrun u meenemen in de geschiedenis van het voetbal en de daarmee verweven historie van het Braziliaanse toneel.

De echte verhalen achter het WK en de Braziliaanse theatercanon. Een avond die u niet wilt missen.

Wisbrun zingt en acteert in het Nederlands, Portugees en Engels.

8:15pm to 9:05pm
Het verhaal van een lied Amir Tamaddonzad

In deze grotendeels autobiografische theatermonoloog gaat Amir Tamaddonzad (Iran, 1968) theatermaker en acteur, lijfelijk in ontmoeting met de personen die ooit zijn pad kruisten. Hij laat fragmenten zien die in zijn leven grote impact hebben gehad op zijn persoonlijke en spirituele groei. In deze fysieke theatervoorstelling bevinden we ons in een denkbeeldig museum van tijd en ruimte waar verleden en heden in elkaar vervloeien met een vleugje poëzie en een wolkje humor.

8:15pm to 8:35pm
Feel your vein in the emotion plane ANA/KATA

3 stars This show is a reviewer’s nightmare. Much of its impact relies on not knowing what’s going to happen – and so, if I explained too much about why I think it’s worth seeing, I’d spoil a good chunk of the fun. But if you’ve spotted the rocket-like tent at the Fringe’s Hub Noord, and perhaps wondered just what might transpire inside, then here’s what I feel it’s safe to tell you. Read the full review.

Why don't we get lessons at school in 'how to deal with your emotions?' In the bright light of the surgeon, with a smash on our but, we greet life for the first time. From that moment we have to find ourselves a way through the big swamp of unexpected, intense en overwhelming emotions. Launched in a rocket we will zoom back in on our existence. From this other perspective we will take a look on how all these billions of people, with their hyper sensitive nerve systems, find themselves a way through life every day.

8:30pm to 9:15pm
Pizza's en piloten Jet van Helbergen

Eetcafé Number One aan het Mosplein in Amsterdam Noord is typisch zo'n plek waar je makkelijk aan voorbij loopt. Het heeft op het eerste gezicht iets zielloos. Het is niet groot, niet klein, niet smerig, niet mooi.

Maar schijn bedriegt. Want de vaste gasten van Number One reizen iedere week duizenden kilometers om aan te schuiven voor hun favoriete maaltijd. Number One is namelijk de stamkroeg van Amerikaanse piloten en stewardessen.

Tussen de pizzadozen en shoarma XL nemen zangeres-verteller Jet van Helbergen en multi-instrumentalist Boele Weemhoff het publiek mee in een muzikale vertelling. Klassieke liederen worden weer tot leven gebracht in een hedendaags, waargebeurd verhaal over piloten, jongensdromen en (des)illusies. Een voorstelling die zich afspeelt op de grens van het lokale en het globale. Tussen droom en werkelijkheid. Tussen een behoefte aan thuiskomen ten opzichte van een verlangen naar het onbekende.

8:30pm to 9:00pm
Pand7090 7090

4 stars As I bobbed across the IJ, en route to the Fringe’s satellite Hub Noord, I had almost no idea what to expect from Pand7090. The programme entry’s inscrutable at best, and the faintly professorial gentleman who greets you at the door claims the title is too hard to translate into English. But actually, I think bemused ignorance is the best way to approach this joyfully barmy show – so if you’ll forgive me, I’ll skimp on the detail here, the better to save the surprise. Read the full review.

Pand 7090 is ‘organised fun’. It is a musical raree-show, where the public can take a look inside and around the box. The magic in front of the show and the surprises behind are combined in the ultimate pop-up setting, where experience can be discovered at a bargain.

Pand 7090: A musical raree-show where experience can be discovered at a bargain.

8:30pm to 9:15pm
Het bed van Fred JUMA Theater

Als dromen in de slaapkamer zijn blijven hangen, wordt het tijd om de wekker te zetten.

Kom naar Het bed van Fred, een komedie over passie, verloren dromen en ontspoorde bewondering.

Maak kennis met Ina en ‘haar Fred Astaire’. Hoeveel invloed heeft Fred in de echtelijke slaapkamer? Niets blijft de kijker bespaard. En toen was daar opeens die wedstrijd… DREAM ON BABY!!!

Hoe ver wil je gaan voor je idealen? Grenzeloos je dromen najagen of een veiliger bestaan kiezen?

Of wil je winnen tegen elke prijs? Ook al verwoest het de rest van je leven…

JUMA Theater presenteert: Het bed van Fred, een hilarisch relatie-drama met lekker fysiek theater.

En tapdance natuurlijk!

8:30pm to 9:30pm
Little Black Dress Elly Scheele en Eva Line de Boer

Laten we vrienden worden. Omdat het klikt tussen ons, waarschijnlijk, dat denk ik tenminste. Zo voelt dat nu. Maar dat vraag ik natuurlijk niet aan je. Dat gebeurt gewoon. Hoop ik. Wanneer? Zou je me aan durven raken? Knuffelen? Troosten?

In Little Black Dress willen verschillende personages van elkaar houden, maar er staat van alles in de weg. Conventies, oude ruzies, patronen en ongemak. Het is moeilijk om toe te geven dat je de ander nodig hebt, dus praten deze personages eromheen. Vrienden worden, dat gaat toch vanzelf?

De mozaïekvoorstelling Little Black Dress is voor het Fringe Festival geschreven door Elly Scheele (Schrijfopleiding Utrecht, 2013) en geregisseerd door Eva Line de Boer (Regieopleiding Maastricht, 2014). Twee acteurs zullen beide meerdere personages spelen. Snelle scènes worden filmisch afgewisseld, waardoor er verschillende werelden naast elkaar ontstaan.

Met deze vorm zetten we de verbeeldingskracht van het theater in, laten we zien dat iedereen een andere rol speelt afhankelijk van degene tegenover je en tonen we een universeel verhaal verteld door twee acteurs in plaats van een gesloten verhaal over particuliere personages.

8:30pm to 8:50pm
OLDENOSBORN#1 OLDENOSBORN

Welkom in het universum van OLDENOSBORN!

In een wereld waarin de beeldcultuur de boventoon voert, gaan Lize van Olden en Victoria Osborn op zoek naar wat echt is. We lijken er allemaal in te geloven dat we als individu iets bijzonders hebben, en dat de wereld daar op zit te wachten. Maar is dat wel zo? In deze absurde en fysieke voorstelling gaat OLDENOSBORN op geheel eigen wijze de confrontatie aan met hun eigen generatie.

OLDENOSBORN is een gloednieuw duo dat humoristische en schurende voorstellingen maakt. Ze smeden gênante Facebook-posts, quotes opgevangen in de trein, eigen ervaringen en absurde beelden samen tot een muzikaal en beeldend geheel dat je doet lachen tot het pijn doet. Tot het echt pijn doet.

9:00pm to 10:00pm
Rock & Roll workshop Jive55

9:00pm to 12:00am
The Final Quest Club Silenzio

Featuring the winners of the Silver Award at Amsterdam Fringe 2012.

Idril krabbelt zich achter de puntoren en strekt haar wervels. Onder de boomhut het gebons van techno en lege harten. Ze zal het mooiste lied ooit zingen, te lang voor mensenoren. Sjonnie Sjamaan trekt de huid van zijn voorganger aan en oefent bedwelmende spreuken waar niemand meer in gelooft. Als Sigarella de ijskristallen uit haar ogen heeft gekrabd weet iedereen dat het tijd is om de touwladder te laten zakken. The Final Quest: de ultieme comeback van de vergeten goden.

De jury beloonde Club Silenzio met de Fringe Silver Award vanwege hun ‘ijzersterke composities en tongue-in-cheek humor’. Dit jaar nemen ze voor de derde keer Klein Bellevue over met een gloednieuwe nachtclub: Club Silenzio The Final Quest. De deuren van Club Silenzio staan de gehele avond open. Neem plaats in de boomhut en laat u onder het genot van een drankje meeslepen door absurde sketches en ijzersterke muziek.

Club Silenzio won in 2012 de Fringe Silver Award op het Amsterdam Fringe Festival.

9:00pm to 10:10pm
Siembamba Rust Co-Operative

4 stars Named for a South African lullaby, Siembabma is the touching tale of a young girl from the white community and her relationship with Trudy, the family’s black maid. The bond between the two of them is deeper than those bald facts might suggest: with the child’s natural parents all but absent from her life, Trudy essentially takes on the role of a foster mother. The play has been widely acclaimed in its home country – but given how firmly it’s rooted in South African society, will it survive the journey to Amsterdam? Read the full review.

Selected as a highlight of the Amsterdam Fringe by our colleagues at FringeReview.  Find out more at FringeReview.com.

As South Africa celebrates 20 years of democracy and reflects on notions of freedom, reconciliation and nationhood in this anniversary year of our first free and fair election; Siembamba takes a look at a South African phenomenon often taken for granted –the relationship between a black domestic worker and the white children she helps to raise. Various people are affected by this “arrangement” of black women leaving their own families behind to become a second mother to upper or middle class white children - especially the women's own children.

Siembamba looks at how the domestic worker simultaneously is and is not part of the family, and also asks questions about the social and political complexities of this intimate relationship in the 1980s and 1990s. Produced by the award-winning collective Rust Co-Operative, Siembamba is a multi-lingual memory play – part nostalgic reconstruction, part autobiographical exhumation, part creative imagining – that queries the tensions around mothering and childhoods in a South African context, and explores the meaning of family, home, identity and memory.

Written by Penelope Youngleson and Philip Rademeyer, with direction by Rademeyer and design by Youngleson. Featuring the exciting talents of Nieke Lombard and Lesoko Seabe.

Winner of a Standard Bank Silver Ovation Award at the National Arts Festival in Grahamstown, South Africa.

Siembamba is predominantly performed in English. Small parts are in Afrikaans and isiXhosa.

9:00pm to 9:55pm
I Am Not Antigone Vivien von Abendorff & NT Sterija

Selected as a highlight of the Amsterdam Fringe by our colleagues at FringeReview.  Find out more at FringeReview.com.

Two actors; six characters. Two brothers; one hero. A media war. And an extremist. Vivien von Abendorff (UK) in co-production with National Theatre Sterija, Vršac (Serbia) bring you the premiere of a playful adaptation of Jean Anouilh’s ‘Antigone’.

The story: Two brothers are at war. Both die, both loose. One is proclaimed a hero, the other posthumously called a bad guy. Antigone, their little sister, thinks they should be treated equally. Both deserve the same place in history. Both with honour; or both without.

Creon, her uncle, wallowing in political power, has the media in his pocket. He can construe the story of the two fighting brothers as he likes. Because of this, Antigone becomes the extremist Creon makes of her. Her anger, her sense of injustice, and her iPhone, all give her a chance against Creon: the State, the media, and her destiny.

I AM NOT ANTIGONE explores the constructing of stories, how media spins, how an act turns someone into an extremist, and how the mechanisms of theatrical form come to life. It is the 21st century version of a 2500 year old story. You may come and watch.

9:00pm to 9:50pm
The Making of Art TV Scheisse

Bottom line: Als marketing je pakkie an niet is, hoe overleef je dan?

9:15pm to 9:35pm
Feel your vein in the emotion plane ANA/KATA

3 stars This show is a reviewer’s nightmare. Much of its impact relies on not knowing what’s going to happen – and so, if I explained too much about why I think it’s worth seeing, I’d spoil a good chunk of the fun. But if you’ve spotted the rocket-like tent at the Fringe’s Hub Noord, and perhaps wondered just what might transpire inside, then here’s what I feel it’s safe to tell you. Read the full review.

Why don't we get lessons at school in 'how to deal with your emotions?' In the bright light of the surgeon, with a smash on our but, we greet life for the first time. From that moment we have to find ourselves a way through the big swamp of unexpected, intense en overwhelming emotions. Launched in a rocket we will zoom back in on our existence. From this other perspective we will take a look on how all these billions of people, with their hyper sensitive nerve systems, find themselves a way through life every day.

9:15pm to 10:00pm
Dante Undone Almost Human

Selected as a highlight of the Amsterdam Fringe by our colleagues at FringeReview.  Find out more at FringeReview.com.

Internationaal theatergezelschap Almost Human presenteert een live gemaakte film van Dante’s Goddelijke Komedie. Dante Undone neemt het publiek mee in een cinematische achtbaan vanuit de diepten van de hel omhoog naar de lichten van de hemel. Gebruikmakend van uitsluitend zelfgemaakte technologie en oud speelgoed: in Dante Undone vieren lo-fi, analoge en handgemaakte spullen het hoogtij.

9:30pm to 10:35pm
Crazy in Love A Conspiracy of Clowns

As rated by our colleagues at FringeReview.  Read the full review on FringeReview.com.

A Conspiracy of Clowns is proud to present the European debut of its Standard Bank Ovation Award (at the National Arts Festival in Grahamstown, South Africa) winning, smash-hit show.

Inspired by John Irving’s Until I Find You, Crazy in Love is devised and performed by Andrew Buckland (multiple Edinburgh Festival Fringe First Winner) and Liezl de Kock (Fleur du Cap Best Actress nominee).

Featuring a captivating blend of physical and visual performance, under the direction of Rob Murray (Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative nominee), with design by Jayne Batzofin (Kanna Award winner), Crazy in Love is a paean to love’s ensuing madness and also an explosive reminder of all the power and playfulness of live theatre.

9:30pm to 10:00pm
Pand7090 7090

4 stars As I bobbed across the IJ, en route to the Fringe’s satellite Hub Noord, I had almost no idea what to expect from Pand7090. The programme entry’s inscrutable at best, and the faintly professorial gentleman who greets you at the door claims the title is too hard to translate into English. But actually, I think bemused ignorance is the best way to approach this joyfully barmy show – so if you’ll forgive me, I’ll skimp on the detail here, the better to save the surprise. Read the full review.

Pand 7090 is ‘organised fun’. It is a musical raree-show, where the public can take a look inside and around the box. The magic in front of the show and the surprises behind are combined in the ultimate pop-up setting, where experience can be discovered at a bargain.

Pand 7090: A musical raree-show where experience can be discovered at a bargain.

10:00pm to 1:00am
Live: Bugalettes Amsterdam Fringe Festival

10:15pm to 10:35pm
Feel your vein in the emotion plane ANA/KATA

3 stars This show is a reviewer’s nightmare. Much of its impact relies on not knowing what’s going to happen – and so, if I explained too much about why I think it’s worth seeing, I’d spoil a good chunk of the fun. But if you’ve spotted the rocket-like tent at the Fringe’s Hub Noord, and perhaps wondered just what might transpire inside, then here’s what I feel it’s safe to tell you. Read the full review.

Why don't we get lessons at school in 'how to deal with your emotions?' In the bright light of the surgeon, with a smash on our but, we greet life for the first time. From that moment we have to find ourselves a way through the big swamp of unexpected, intense en overwhelming emotions. Launched in a rocket we will zoom back in on our existence. From this other perspective we will take a look on how all these billions of people, with their hyper sensitive nerve systems, find themselves a way through life every day.

10:15pm to 10:45pm
I Prefer not to Look at my Body Jip & Hoax

Be young, be pretty, be sexy! Pressure your body into submission and let the demons enjoy your lifeless flesh. A horrific adventure into body image and domination; just don't forget to smile.

10:30pm to 11:15pm
Homo Sapiens Igor Vrebac

When I get into the metro, I automatically turn down my Beyoncé music. Why? Am I afraid of creating a stereotypical image of myself? Am I afraid of being judged because of my choice?

In Homo Sapiens a masculine man seeks his truth, tries to find answers and solutions to his existence. Who is he, what has his sexuality to do with it? Does he have to choose, accept or deny who he is? To answer his questions, he must give in to that what he has always been: a normal man.

This physical and imaginary theater solo symbolizes a quest for the normal man; the homo sapiens that lies within every homosexual man, but is hardly seen by society. It is time to take off masks and celebrate yourself as the newest epicentre of normality.

“Maybe the target nowadays is not to discover what we are, but to refuse what we are.” – Michel Foucault

10:45pm to 11:45pm
Nakhane Touré (unplugged) Nakhane Touré

Selected as a highlight of the Amsterdam Fringe by our colleagues at FringeReview.  Find out more at FringeReview.com.

Nakhane Toure is a restless soul on a mission to make sense of the world with his songs. You can hear his whirring mind in his bewitching lyrics, which ask more questions than they answer. In his high, haunting vocals, you’ll hear an artist not afraid to expose himself. And in the vast range of styles that come naturally to Toure, you’ll find a young man who makes music not for fame, but because it is the best way he knows to express his emotions.

That the 25 year old raised predominately in Port Elizabeth, now based in Johannesburg, has called his debut album Brave Confusion makes perfect sense. His mesmerising, 21st century folk owes as much to traditional African music as it does to recent Western rock, ‘60s soul and ‘70s jazz. He may have taken the name Toure in homage to his idol Ali Farka Toure, but he is as likely to cite Morrissey, Nina Simone, Black Flag or Radiohead as influences. And he’ll as often pluck the strings of an acoustic guitar as play electric rock riffs or slinky, Prince-style funk.